Neem direct contact op, bel +32 (0)52 41 45 65 of mail sarah@talent-academy.be

Talentscan - competentie testen in grafische vormgeving

FAQ title

Hier komt de uitleg over de veelgestelde vragen

Algemeen

Wat is de Talent Scan?

De Talent Scan is een online platform dat je toelaat om jouw parate kennis van bepaalde Adobe-applicaties te testen door middel van multiplechoice-vragen. Dit platform werd oorspronkelijk ontwikkeld door Typografics om de kennis van sollicitanten voor een grafische functie te bepalen. Dit bieden we nu ook aan voor bedrijven die de kennis van hun sollicitanten willen testen. De Talent Scan maakt dit nu mogelijk voor iedereen die zijn kennis wil testen of bewijzen.

Wie is Typografics?

Typografics is een grafisch bureau dat reeds meer dan 30 jaar grafici uitzendt over heel Vlaanderen en in Brussel. Wij leveren grafici met kennis van diverse grafische disciplines zoals lay-out, fotomanipulatie, illustratie, motion design en videomontage.

Wat is de Talent Academy?

De Talent Academy is de opleidingsafdeling van Typografics. Als Adobe Authorised Training Centre bieden wij softwaretraining van alle niveaus aan. Onze trainers zijn stuk voor stuk Adobe Certified Experts en/of instructors die hun software door en door kennen en jarenlange ervaring hebben met de praktijk.

Wat kost een Talent Scan?

Elke Scan kost je één credit. Credits kan je individueel of in bulk aankopen afhankelijk van je noden. We hanteren een degressieve prijszetting wat wil zeggen dat de prijs per credit daalt zodra je meer credits aankoopt. Alle informatie over onze prijzen kan je hier terugvinden.

Hoe testen jullie mijn grafische kennis?

Vanuit de kennis en expertise van onze Adobe Certified Experts ontwikkelen we vragen die ons toelaten om je kennis van bepaalde Adobe-programma’s diepgaand te analyseren. Voor elk programma werden categorieën bepaald die de kennis van dat onderdeel van de software bevragen. Enkele voorbeelden van dergelijke categorieën voor InDesign zijn bijvoorbeeld:

 • Werken met tekst.
 • Werken met kleur.
 • Werken met objecten.
 • Omgaan met beeldmateriaal.

Het gebruik van deze categorieën geeft je een beeld in hoeverre degene die test aflegt dat onderdeel van het programma beheerst. In de eindrapportage krijg je zo een nauwkeurig beeld van de totale kennis van het programma.

Waarom zou ik deze testen afleggen?

Wij ontvangen al meer dan dertig jaar CV’s van kandidaten waarin ze hun eigen kennis van deze programma’s aantonen door middel van een vergelijkende grafiek en vergezeld van een portfolio. Een portfolio met werk toont de esthetische vaardigheden weliswaar aan maar vertelt weinig over de technische kennis van de programma’s. En technische kennis van de programma’s is enorm belangrijk in de sector. Zonder een objectieve maatstaf is het eigenlijk onmogelijk om je eigen vaardigheden te bepalen. We zien ook vaak dat men kennis van de verschillende programma’s tegen elkaar afweegt: ‘Ik ken meer van InDesign dan van Photoshop dus ik geef mezelf 9/10 voor InDesign en 7/10 voor Photoshop’.

Onze test biedt een objectieve manier om inzicht te verwerven in jouw kennis en aan te tonen aan toekomstige werkgevers of om je eigen kennis doelgericht bij te schaven.

Welke testen kan ik afleggen?

Het platform biedt je momenteel de mogelijkheid om je kennis te testen van de volgende Adobe- programma’s:

 • Adobe InDesign
 • Adobe Photoshop
 • Adobe Illustrator
 • Adobe After Effects

Zijn dit soort testen relevant?

Parate en theoretische kennis van de Adobe-programma’s zijn een bewijs van ervaring en een garantie dat je de software op een bepaald niveau beheerst. Hoewel sommige grafici slechts delen van een programma beheersen of enkel het nodige om te doen wat ze doen, zijn hoge resultaten een bewijs dat je een groter gamma aan soorten opdrachten aankan.

Een voorbeeld:

InDesign is een zeer veelzijdige lay-outapplicatie die je kan gebruiken voor het opmaken van eenvoudige naamkaartjes tot veredeld drukwerk maar het is ook een een programma dat je door middel van automatisatie toelaat om lijvige werken zoals boeken en catalogi op te maken. Voor al deze soorten werk komt echter heel andere deel van InDesign aan bod. Wie heel zijn carrière enkel flyers en folders opmaakt bouwt vaak weinig kennis op rond het gebruik van bijvoorbeeld stijlen. Deze ontbrekende kennis zorgt ervoor dat je het soort projecten waar dit wel relevant is, dus minder snel en efficiënt kan uitvoeren.

Onze Adobe Certified Experts zijn hier een mooi voorbeeld van. Zij kunnen je namelijk zonder de software voorhanden te hebben zaken uitleggen doordat ze het programma gewoon door en door kennen.

Wat zijn de voordelen van een test?

Je krijgt een objectieve analyse van je kennis gebaseerd op de kennis en expertise van Adobe Certified Experts. Deze waardevolle analyse kan je aan een potentiële werkgever voorleggen of gebruiken om je eigen kennis bij te schaven en naar een hoger niveau te tillen.

Welke test is voor mij? Waar begin ik?

Dit hangt vooral af van je ambitie of de aard van het soort werk dat je wil doen of doet. Heb je de ambitie om bijvoorbeeld een motion designer te worden dan zijn de aangewezen testen bijvoorbeeld Photoshop, Illustrator en After Effects. Alle drie programma’s zijn enorm belangrijk binnen die creatieve discipline. Hou je meer van print dan kan je je vaardigheden testen voor InDesign, Photoshop en Illustrator.

Kan ik een demo test afleggen?

Voel je je wat onzeker voer dan gerust onze gratis demo Scan uit. Deze geeft je een goed beeld van de vraagstelling en het verloop van zo een Scan.

Niet tevreden geld terug?

Elke aankoop van credits is finaal en kan niet terugbetaald worden. Is er echter sprake van een duidelijke vergissing bij de aankoop van credits, je kocht er bijvoorbeeld 100 terwijl je er maar tien nodig had dan kan je contact opnemen met ons voor een rechtzetting. Voor alle aankopen van minder dan 6 credits is er geen terugbetaling mogelijk.

Wat krijg ik na het afleggen van een Scan?

Na afloop van de Talent Scan ontvang je een een rapport waarin je je vaardigheden kan zien in de verschillende categorieën die voor die bepaalde Scan opgesteld werden en zoals beschreven bij elke Talent Scan. Je kan een voorbeeldrapport bekijken via onderstaande link.

Is elke Scan hetzelfde?

Neen. Achter elk programma gaat een enorme databank van vragen schuil waaruit willekeurig vragen genomen worden bij de start van een Talent Scan. Wanneer je dus voor een tweede maal bijvoorbeeld de InDesign Scan zou afleggen gaan de vragen mogelijk anders zijn dan tijdens de vorige Scan.

Krijg ik de antwoorden na afloop?

Neen. Zoals hierboven beschreven krijg je in het rapport de resultaten te zien opgedeeld in categorieën. De vragen en antwoorden zelf zijn het eigendom van Typografics en de Talent Academy. Deze geven wij niet mee om de verspreiding ervan tegen te gaan en om plagiaat te vermijden. Er werd enorm veel tijd en expertise geïnvesteerd in het ontwikkelen van de honderden vragen.

Kan ik iemand anders de test laten afleggen?

Yes you can! Ons platform biedt ook een formule voor HR en Recruitment. Het is mogelijk om een speciale account aan te maken van waaruit je als manager credits kan aankopen en vervolgens testen kan toewijzen aan sollicitanten of werknemers om hun vaardigheden te testen. Dit doen we ook al jaren voor diverse bedrijven in België. Zo kan je met grotere zekerheid de juiste mensen aanwerven.

Bovendien is het zelfs mogelijk om Scans samen te stellen op maat van je bedrijf! Wil je meer weten over de Talent Scan als recruitment tool neem dan contact op met ons.

Hoe kan ik jullie contacteren?

Je kan ons op werkdagen contacteren via het nummer +32 52 41 45 65. Onze Interne Sales Sarah zal je dan verder helpen met al je vragen of doorverbinden met een van onze Talent Academy-experts.

Regionale informatie

Kan ik testen wereldwijd afleggen?

De Scans kunnen wereldwijd afgelegd worden, maar de Scans zijn beschikbaar in de volgende talen:

 • Nederlands
 • Engels
 • Frans


In welke taal zijn de testen?

Momenteel zijn onze Talent Scans beschikbaar in zowel het Nederlands, Frans als Engels. Omdat we in de sector vaak merken dat Nederlandstalige mensen vaak de software in het Engels gebruiken werden de Nederlandstalige vragen zo opgesteld dat alle vermeldingen van functies of specifieke terminologie zowel in het Nederlands als Engels vermeld worden.

Account aanmaken

Waarom zou ik een account aanmaken?

Door de creatie van een account krijg je in de eerste plaats toegang tot de gratis Demo Scan. Zodra je over een account beschikt kan je ook ons volledige aanbod aan Scans en alle bijhorende informatie bekijken.

Hoe kan ik een account aanmaken?

Een account maken is gratis en neemt slechts enkele minuten in beslag. Ga naar de startpagina en klik op de knop inloggen of Demo Scan. Vervolgens volg je stappen van de account creatie procedure. Enkele ogenblikken later ontvang je een mail met de vraag je mailadres te bevestigen. Nadien heb je toegang tot het platform.

Testen afleggen

Hoe zit een test in elkaar?

Samenstelling van de test

Elke Talent Scan bestaat uit een aantal multiplechoice-vragen. Afhankelijk van de Scan die je kiest bevat deze een aantal categorieën afkomstig uit 1 of meerdere programma’s. Meer informatie over de samenstelling is terug te vinden in de gedetailleerde omschrijving van elke Scan in de catalogus.

Kreeg je de Scan toegewezen door een potentiële werkgever dan is het mogelijk dat de Scan ook door hen geconfigureerd werd. De details van deze Scan staan dan normaal gezien in het startscherm van de Scan op voorwaarde dat die daar ook ingegeven werd.

Tijdslimiet

Elke vraag in een Scan heeft een vaste tijdslimiet. De tijdslimiet dwingt je in de eerste plaats om de test af te leggen op basis van je parate kennis. Het testen van je parate kennis is uiteraard net het doel van dit platform. Indien je de tijd zou hebben om alles na te zoeken op het internet of in de software zelf dan zou je misschien wel schitterende resultaten behalen maar geeft dit geen correct beeld van je vaardigheden. Met andere woorden bedrieg je dan jezelf of je potentiële werkgever.

Heb je tips voor het afleggen van de test?

Het is belangrijk dat je ongehinderd en zonder afleiding de Scan kan uitvoeren. We raden aan dat je alle onnodige software afsluit en ook alle meldingen op je computersysteem gedurende de test uitschakelt zodat je niet afgeleid wordt door binnenkomende mails, telefoontjes of Facebook-meldingen.

Afhankelijk van het type dat je bent kies je een goed moment in de dag voor de Scan. Ben je een ochtendmens, dan is dat het beste moment. Een frisse geest is nodig om over de nodige concentratie voor het afleggen van de Scan te beschikken.

We weten uit ervaring dat deze testen vaak een stevige indruk maken en heel wat vergen van degene die de Scan ondergaat. Het idee dat je getest wordt brengt op zich al de nodige stress met zich mee.

Kan ik me voorbereiden op een test?

Door de uitgebreide informatie van de Scan door te nemen weet je reeds op welke categorieën je getest zal worden. Denk hier op voorhand even over na. Zijn er bepaalde categorieën waar je weinig denkt over te weten dan kan je je kennis daaromtrent best even opfrissen.

Je zal ook merken dat onze categorieën een relatie hebben met de deelgebieden die je terug kan vinden in de online help middelen van Adobe zelf. Elk programma van Adobe heeft op hun website een help section. Daar kan je dan doelgericht bepaalde onderwerpen opzoeken en opfrissen vooraleer je aan de test begint. Vergeet niet dat er een tijdslimiet geldt per vraag dus opzoekwerk tijdens het afleggen van de test zal zo goed als onmogelijk is.

Hoe verloopt een test?

Een Scan heeft een heel rechtlijnig verloop. Je doorloopt de vragen 1 voor 1. Er is geen mogelijkheid om terug te keren naar een vorige vraag! Je hebt dus telkens 1 kans om de vraag te beantwoorden.

Start van de Scan

Je kiest de Scan die je wil afleggen, in een eerste scherm word je de vraag gesteld of je zeker bent.

Bovendien geldt er ook een tijdslimiet voor elke vraag. Deze tijdslimiet belet dat jij of degene die de test aflegt .

Hoe kan ik testen afleggen?

Om Scans uit te voeren dien je over credits te beschikken. Credits kunnen eenvoudig online aangekocht worden. Alle informatie over onze prijzen kan je [hier] terugvinden. Nadat de online transactie compleet is kan je meteen aan de slag. Je kiest zelf de Scans die je wil afleggen en bij het toewijzen ervan wordt er dan telkens 1 credit in mindering gebracht.

Kan ik mijn rapport afprinten?

Indien je een persoonlijke account hebt dan kan je na het vervolledigen van een test onmiddellijk je resultaten zien. Je kan deze resultaten downloaden als PDF en printen.

Werd je echter uitgenodigd als sollicitant om de test af te leggen dan krijg je deze niet meteen te zien. De opdrachtgever behoudt het recht om je resultaten al dan niet aan jou door te geven.

Kan ik dit rapport bezorgen aan mijn werkgever?

Uiteraard! Het is namelijk een bewijs dat je de software grondig beheerst. We zorgen er voor dat je resultaten op een visueel aantrekkelijke wijze weergegeven worden en je kan dus meteen een PDF met je resultaten downloaden en afdrukken.

Wanneer krijg ik de uitslag te zien?

In het geval van een persoonlijke account krijg je de resultaten meteen na de Scan te zien. Werd je echter uitgenodigd door een bedrijf om de Scan af te leggen dan behouden zij het recht om je al dan niet de resultaten te bezorgen.

Hoe ziet het resultaat eruit?

Via deze link kan je een voorbeeld rapport downloaden

Financieel

Welke betaalmiddelen aanvaarden jullie?

Online betalen kan gemakkelijk met creditcard, bancontact en PayPal.

Hoe kan ik credits kopen?

Je maakt eerst een login aan en vervolgens kan je veilig en makkelijk online betalen.

Neem je talenten onder de loep

Scan je vaardigheden om precies te weten op welke punten je je kunt perfectioneren en krijg zo een stevige professionele voorsprong.